Doprava od 69 Kč. Při nákupu nad 1500 Kč doprava ZDARMA. Posíláme i na Slovensko.

Jarní OČISTA

Máme za sebou dlouhé zimní období, máme za sebou další lockdown a naše tělo je unavené a stejně jako příroda. Potřebuje nový start. Dopřejme si teď ze začátku jara celkový detox našeho organismu a připravme se na novou sezónu, naše tělo nám jistě poděkuje. 

Co je detoxikace?

Detoxikace neboli pročištění organismu nemusíme vázat jen na jarní měsíce, můžeme začít kdykoli, kdy máme pocit, že si to naše tělo zaslouží. Důležité je i zmínit, že detoxikace pomocí našich orgánů (ledvin, jater a střev) probíhá přirozeně pořád, nicméně někdy jim musíme trochu pomoci. Množství toxinů v našem těle zvyšují stres a nespavost a příčinou může být sedavé zaměstnání nebo málo pohybu na čerstvém vzduchu. Kouření a nadměrné pití alkoholu zmiňovat asi ani podrobně nemusíme. 

Jak na detox?

Samozřejmě si můžeme vybrat několik možností, jak chceme detoxikaci provádět. Z dlouhodobého hlediska se jedná o zlepšení životosprávy obecně, my se však dnes podíváme na krátkodobou - tam můžeme řadit určité formy "diet", či lépe řešeno půstů nebo pomoc bylinek či jiných doplňků stravy.

Pokud bychom chtěli vyzkoušet půst, je dobré si říct pár pravidel. Rozhodně nepřekračujte hranici 36 hodin bez lékařského dohledu, optimální čas je asi 24 hodin. Začínejme půst spánkem a po jeho skončení začněme zlehka, například lehkou šťávou.

Strava je důležitou součástí detoxu, zkusme se na chvíli vyvarovat kofeinu, alkoholu a nadměrnému konzumování cukru (sladkostí ale i bílého pečiva!), smažených jídel, omezme solení. Přidejme do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny (pokud byste dělali šťávy, pozor na velké množství cukru v ovoci), ale také různé druhy koření a bylinek jako například zázvor nebo máta. Vhodné je zařadit více luštěnin nebo kysané mléčné výrobky. Všechny pomáhají čistit naše střeva.

Do jídelníčku je také vhodné zařadit potraviny bohaté na antioxidanty - ty jsou obsaženy často v bobulovém ovoci nebo červené paprice. Obsaženy jsou ale také (v poslední době dosti známé) superpotravině - zeleném ječmenu.

A nejdůležitější součástí detoxu (kterou bychom měli zvládat každý den) je pitný režim. Správné množství vody se odvíjí od naší hmotnosti. Na každých 15 kg váhy bychom měli zvládnout vypít asi půl litru vody. Pokud tedy vážíme asi 60 kg, je průměrný příjem tekutin asi dva litry (60:15 = 4×0,5=2). Objem se bude zvyšovat v závislosti na naší aktivitě.

Nejen strava, ale i mysl

Strava není jediný bod, který se má podřídit detoxikace. Je potřeba také uklidit naši mysl. Náš well-being je jednou z našich nejdůležitějších potřeb. Jak dosáhnout duševní pohody? Vyčistěme si hlavu - jógou, meditací, cvičením nebo procházkou. Důležité je, aby činnost vycházela dobrovolně od nás - jen tak z ní můžeme mít opravdový dobrý pocit. Ne nadarmo se říká "ve zdravém těle, zdravý duch".

Prostředí

Většina z nás si jaro také spojí s jarním úklidem. Nebojte se, neženeme vás okamžitě vysmejčit celý byt. Ale pokud na to chceme jít z gruntu, je potřeba se věnovat i našemu prostředí, které nás utváří. Udělejte si radost. Kupte si květinu a přineste si domů jaro. Nebo vysaďte bylinky do květináčů do oken, ať máte zásobu čerstvých bylinek na léto. Určitá organizace prostředí kolem nás, nám může dodat nečekanou energii.

Rozpohybujte se

Pohyb je základem všeho. Nezáleží, zda uběhnete denně 15 kilometrů nebo si zajdete na procházku. Zařazení pohybu do našeho každodenního života přispívá nejen k očistě organismu, ale také zlepšení naší psychické pohody. Vyšší fyzickou zátěží lépe okysličujeme naši krev a lépe prokrvujeme všechny části těla, včetně našich orgánů, které se s toxiny poté vypořádají lépe.

Závěrem

Snad jsme vás přesvědčili, že jarní očista nebo očista celkově nemusí být věda. Shrňme si to jednoduchou formulí strava - tekutiny - pohyb - mysl. Za celý článek jsme se nezmínili, jak dlouho očistu provádět, což bylo i naším záměrem, protože čas, který očistou strávíte se u každého bude lišit. Pokud ale čistíte i pomocí očistných čajů či doplňky stravy, nikdy nepřekračujte doporučené množství a dobu užívání.  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.